C4 blog

FTP přístup k zálohám webů a databází

25.12.2013, Jan Chyský

Po téměř ročním vývoji jsme rozšířili infrastrukturu zálohování o další zálohovací server, umožňující zákazníkům FTP přístup ke kompletní 30denní historii záloh webů a databází.

Všechny servery jsme doposud zálohovali do 30 km geograficky vzdáleného úložiště. Zde jsme drželi přesné RAID kopie disků všech serverů a na velkých discích rozdílové zálohy 30 dnů do historie. Lokalita, ani systém záloh neumožňoval přímý přístup zákazníků ke svým zálohám.

Nový zálohovací server je naopak určen primárně pro FTP přístup k zálohám.

Zůstává tak původní systém zálohování (i nadále určený pouze pro naši potřebu) a paralelně přibylo zálohování webů a databází na další server. Zálohy jsou tedy drženy odděleně na dvou místech.

Průběh zálohování
Průběh zálohování

K zálohám se dostanete přes FTP server backup.<název domény> (příp. univerzální backup.c4.cz), jméno je vaše doména a heslo je heslo do administračního systému. V další fázi přidáme do administračního systému možnost nastavit si extra heslo k zálohám.

Po přihlášení na FTP se zákazníkům zobrazí adresáře jednotlivých dnů a v nich rozdělení na databáze a weby. Není problém se tak dostat až k měsíc staré záloze souborů webu nebo databáze.

Ukázka FTP přístupu zálohy
Ukázka FTP přístupu zálohy

Weby zálohujeme minimálně 3x týdně a databáze každý den, zálohy držíme měsíc zpětně.

Přidat nebo zobrazit komentáře (počet komentářů: 2)